Bonusohjelma
XLaktoositon proteiini
Laktoositon proteiinijauhe on täydellinen lisäravinne sinulle, joka olet laktoosi-intolerantti ja etsit korkealaatuista proteiinijauhetta joka voi viedä harjoittelutuloksesi seuraavalle tasolle ilman vatsasi kärsimystä.. Laktoositonta proteiinijauhetta tunnusomaista on, että se on runsaasti proteiinia, imeytyy nopeasti elimistöön ja tietysti on täysin laktoositon. Näitä voidaan tietysti käyttää myös sinulle, joka esimerkiksi olet vain herkkä maitosokerille (laktoosille) tai jostakin toisesta syystä suosit laktoositonta. Osta laktoositon proteiinisi meiltä Lisäravinteelta!
Järjestälj
Iso Whey Zero Black on heraproteiini-isolaatti, joka tarjoaa uskomattomat 27 grammaa proteiinia an...
Maukas, korkealaatuinen ja 100% kasviproteiinia! Pea Protein Isolate on puhdas ja korkeasti konsen...
Star Nutritionin Soy Protein Isolate on kasvipohjainen proteiinijauhe, joka perustuu ravinteikkais...
Vegan Protein from Biotech USA on maustettu vegaaninen proteiini, joka perustuu herneisiin, kvinoa...
Vegan Protein Shake Star Nutritionilta on ylellinen, herkullinen ja 100 % vegaaninen proteiinijauh...
Vegan Protein By Aware on vegaaninen proteiinijauhe, jossa on ainutlaatuinen ja optimaalinen yhdis...
Gold Standard 100% Plant on 100-prosenttinen vegaaninen proteiini maailman suurimmalta ravintolis&...
Plant Based Vegan Protein on vegaaninen proteiinijauhe, joka on saatavilla kolmessa mahtavassa mau...
Mikä on laktoosi?
Laktoosi on muoto sokerista, jota luonnollisesti löytyy maidosta ja erilaisista maitotuotteista kuten kermasta ja juustosta. Se on disakkaridi ja koostuu kahdesta pienemmästä sokerimolekyylistä, glukoosista ja galaktoosista.
Siten saamme laktoosia kun syömme tai juomme maitoa tai maitopohjaisia tuotteita. Jotta elimistömme voi käsitellä aineen, tarvitsemme laktaasia. Laktaasi on entsyymi, jonka tehtävänä on hajottaa laktoosi sokerimolekyyleiksi, glukoosiksi ja galaktoosiksi. Tällä tavoin se voi imeytyä suolistoomme ja käyttää elimistössä oikein. Joillakin ihmisillä ei kuitenkaan ole riittävästi tätä tärkeää entsyymiä. Tämä johtaa vaikeuksiin laktoosin asianmukaisessa hajottamisessa. Seurauksena? Kaasuja, vatsakipuja ja turvotusta. Tätä kutsutaan laktoosi-intoleranssiksi.
Mikä on laktoosi-intoleranssi?
Olla laktoosi-intolerantti on sekä luonnollista että yleistä. Se ei ole vaarallista, mutta voi olla sekä hankalaa että epämukavaa. Sinulle, joka et tiedä, se tarkoittaa, että olet herkkä laktoosille, eli maitosokerille. Herkkyys tarkoittaa, että kehossa ei ole entsyymiä nimeltä laktaasi, entsyymiä jota tarvitaan maitosokerin hajottamiseen. Kun keho ei pysty hajottamaan tätä, hajoamaton maitosokeri muodostaa kaasuja. Tämä voi olla sekä kivuliasta että hankalaa. Juuri tästä syystä laktoosi-intolerantilla voi olla vaikeuksia käyttää heraproteiinia, joka on valmistettu maidosta.
On olemassa kolme erilaista laktoosi-intoleranssityyppiä; Ensimmäinen, Toissijainen ja Synnynnäinen. Ensimmäinen on ehdottomasti yleisin muoto. Se johtuu siitä, että vuosien varrella keho tuottaa vähemmän ja vähemmän laktaasia, mikä puolestaan tekee maitosokerin hajottamisesta vaikeampaa. Toissijainen, myös tilapäinen laktoosi-intoleranssi, ei ole yhtä yleinen ja johtuu suoliston sairaudesta tai vammasta. Syy siihen, että sitä kutsutaan myös "tilapäiseksi", on, että se on juuri sitä. Kun suolistovamma paranee, myös suolisto palauttaa kykynsä hajottaa maitosokeri. Viimeisenä on synnynnäinen, harvinaisin laktoosi-intoleranssityyppi; synnynnäinen. Tämä tarkoittaa, että synnyt laktosa-intoleranttina, eli intoleranssi havaitaan myös varhain, usein jo vauvana.
Onko proteiinijauheessa laktoosia?
Proteiinijauhe on laaja käsite ja kokoelma erilaisia ravintolisiä, jotka kaikki sisältävät suuren määrän proteiinia. On siis useita erilaisia proteiinin lähteitä, ja laktoosipitoisuus riippuu täysin tästä.
Yleisin on hera. Se on maitopohjainen proteiinijauhe, joka luonnollisesti sisältää osan maidosta. Riippuen siitä, miten heraa käsitellään valmistusprosessin aikana, lopputuote voi sisältää enemmän tai vähemmän laktoosia. Lyhyesti sanottuna, mitä enemmän sitä suodatetaan, sitä korkeampi on proteiinipitoisuus ja sitä alempi on laktoosipitoisuus. Konsentraatit sisältävät korkeamman määrän, kun taas isolaatit ja hydrolysaatit sisältävät huomattavasti vähemmän.
On myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi meillä on kasvipohjaisia proteiinijauheita. Nämä ovat usein täysin vegaanisia ja siten täysin vapaita kaikista eläinperäisistä raaka-aineista, mukaan lukien maito. Näitä valmistetaan esimerkiksi soijasta, herneistä ja/tai hampusta.
Myös kananmunan ja naudanlihan proteiini ovat suosittuja ja maidottomia vaihtoehtoja.
Onko olemassa laktoositonta proteiinia?
Hyviä uutisia! On nyt useita erilaisia muotoja laktoosittomasta proteiinista, erilaisista proteiinin lähteistä. Useimmat vaihtoehdot ovat kasviperäisiä, mutta kaukana kaikki. Kasviperäisten joukosta löydämme esimerkiksi hampun-, soijan- ja herneenproteiinit. Nämä ovat täydellisiä niille, jotka syövät kasvisruokavaliota, mutta myös niille, jotka haluavat välttää laktoosia.
Jotkut näistä kasviperäisistä vaihtoehdoista eivät kuitenkaan ole täysin täydellisiä, eli ne eivät sisällä kaikkia välttämättömiä aminohappoja, ja niillä on joskus melko alhainen proteiinipitoisuus. Jotkut niistä ovat vain noin 50%, kun taas esimerkiksi heraproteiini, joka on valmistettu maidosta, sisältää yleensä noin 80-90% proteiinia.
Jos haluat tuotteen, jossa on korkeampi proteiinipitoisuus, laktoositon isolaatti voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Se on siis ultrafiltroitu heraproteiini-isolaatti, joka ultrafiltraation ansiosta on täysin laktoositon. Valikoima on tänään laaja ja on olemassa useita erilaisia valmistajia, merkkejä ja makuja valittavana. Proteiinipitoisuus on korkea ja sokeripitoisuus, sekä rasva- ja hiilihydraattipitoisuudet minimaalisia.
Onko wheyssa laktoosia?
Whey, hera suomeksi, on ehdottomasti yleisin proteiinin lähde proteiinijauheessa. Se on maitopohjainen, eli se uutetaan juuri maidosta. Maito sisältää luonnollisesti laktoosia, joten hera sisältää luonnollisesti tietyn määrän sitä. Kuinka suuri tämä määrä on, riippuu kuitenkin valmistusprosessista.
Tuotetta valmistettaessa proteiini keskitetään erottelemalla se muista aineista kuten rasvasta, hiilihydraateista ja laktoosista. Riippuen siitä, kuinka hyvin jauhe suodatetaan, saadaan konsentraattia, isolaattia tai hydrolysaattia. Toisin sanoen proteiinijauhe, jossa on enemmän tai vähemmän rasvaa, hiilihydraatteja ja laktoosia. Yleensä isolaatti toimii hyvin niille, jotka ovat herkkiä laktoosille, mutta sinun, joka olet intolerantti, saatat tarvita erityisesti intolerantteja varten suunniteltua vaihtoehtoa. Nämä tunnistetaan selvästi laktoosittomiksi!
Onko isolaatti laktoositon?
Onko isolaatti laktoositon vai ei, eroaa tuotteiden välillä. Se riippuu muun muassa valmistusprosessista ja siitä, mitä raaka-ainetta tuotteessa käytetään. Yleisesti ottaen pitoisuudet ovat hyvin matalia, mutta ne voivat vaihdella eri valmistajien eri tuotteiden välillä. Varmista siksi aina lukea ravintosisältö ja tiedot tarkasti ennen kuin nautit tuotetta, varsinkin jos olet herkkä tai intolerantti.
Syynä siihen, että näillä lisäravinteilla on yleensä hyvin alhainen laktoosipitoisuus, johtuu niiden valmistusprosessista. Valmistuksessa tapahtuu, että proteiini erotetaan muista aineista, kuten rasvasta ja hiilihydraateista, mutta myös laktoosista. Tuloksena on erittäin puhdas jauhe, joka koostuu suurimmaksi osaksi proteiinista ja erittäin vähän rasvaa, hiilihydraatteja ja laktoosia.
Onko naudanlihaproteiini laktoositon?
Naudanlihaproteiini on myös laktoositon proteiinijauheen tyyppi. Valikoima ei ole yhtä suuri, ainakaan vielä, kuin esimerkiksi kasviperäisten joukossa, mutta se on silti erittäin hyvä vaihtoehto. Toisin kuin jotkut kasviperäiset vaihtoehdot, se on luonnostaan runsaasti proteiinia ja on täysin proteiinia, joka sisältää kaikki välttämättömät aminohapot.
Naudanlihaproteiini on täysin vapaa laktoosista, maidon proteiinista ja gluteenista ja sopii sekä laktoosi-intoleranteille että maitoallergisille tai gluteeni-intoleranteille. Itse asiassa voit käyttää naudanlihaproteiinia käyttäessäsi jopa huomata, että ruoansulatuksesi paranee! Sinun on kuitenkin oltava varovainen valitessasi tuotetta, koska jotkut valmistajat ovat valinneet sekoittaa sen heraan. Katso siis tuotteen ravintosisältöä, joka lupaa sataprosenttista naudanlihaproteiinia, jotta vältyt vatsaongelmilta.