Mikä on gainer?
Harjoittelun aikana keho altistuu ulkoiselle rasitukselle, mikä johtaa lihaskudoksen vaurioitumiseen. Se saattaa kuulostaa dramaattiselta, mutta se on juuri sitä, mitä tapahtuu muun muassa voimaharjoittelun aikana. Rikoimme lihakset altistamalla ne stressille, ja keho vastaa tähän myöhemmin uudelleenrakentamalla ja sopeutumalla. Edellyttäen, että mahdollistamme tämän, eli antamalla keholle aikaa palautua ja varmistamalla, että sillä on riittävästi ravintoa palautumisen tapahtumiseksi mahdollisimman tehokkaasti. Tämän jälkimmäisen osalta gainer voi epäilemättä auttaa meitä! Gainer on siis jauhemuotoinen
ravintolisä, joka koostuu pääasiassa
hiilihydraateista ja
proteiinista. Korkealaatuisen proteiinin ja suurten määrien helposti imeytyvien hiilihydraattien yhdistelmä on se, mikä antaa ravintolisälle sen aseman itsestään selvänä lisänä vakaville kehonrakentajille. Gainer heti harjoittelun jälkeen ei vain korvaa lihasten hajoamista, joka on alkanut harjoituksen aikana, vaan myös varustaa kehon ravinnolla, jota se voi hyödyntää tulevaisuudessa.
Mikä on laktoositon gainer?
Gainer on siis energiapitoinen jauhemuotoinen ravintolisä, joka koostuu suurista määristä hiilihydraatteja sekä proteiinia. Tuote sinulle, joka haluaa lihoa, mutta ei aina sovellu sinulle, joka olet laktoosi-intolerantti.
Onneksi markkinoilla on tänään useita vaihtoehtoja, jotka kaikki ovat täysin vapaita juuri lak-tosista. Näissä löydät, aivan kuten ei-laktoosittomassa versiossakin, hiilihydraatteja ja proteiinia. Proteiininlähde on usein heraproteiinijauhe (maito), mikä tekee tuotteesta ongelmallisen laktoosi-intolerantille. Erot klassisen version välillä ovat vähäiset. Toisin sanoen, voit myös sinä, joka et siedä maitoproteiinia, hyödyntää gainerin monia etuja lihasrakentamisessa ja halutussa painonnousussa.
Erotus "tavallisen" gainerin ja laktoosittoman gainerin välillä on proteiinin lähde, jota käytetään. Laktoosittomassa gainerissa käytetään usein lak-tosittomia muunnelmia heraproteiinista ja/tai maitoproteiini-isolaatista. Esimerkiksi hydrolysoidtua heraproteiinia käytetään usein, koska se on luonnostaan laktoositonta sen ultra-suodatuksen vuoksi valmistusprosessissa. Muutoin laktoosittomat konsentraatit ja -isolaatit ovat myös yleisiä. Tämä ei yleensä vähennä tuotteen proteiinipitoisuutta, koska maitosokeri ei vaikuta proteiinipitoisuuteen.
Myös kananmuna, herne, soija ja riisi ovat yleisiä proteiinin lähteitä
laktoosittomissa proteiinijauheissa! Kaikki edellä mainitut raaka-aineet (paitsi kananmuna) ovat yleisiä myös vegaanisissa proteiinijauheissa, jotka nekin ovat laktoosittomia.
Miksi gaineria otetaan?
Tärkeimmät syyt gainerin käyttöön ovat painonnousu, lisääntynyt lihasmassa ja/tai parempi palautuminen. Kaikissa näissä kolmessa on yhteinen nimittäjä: tarve hiilihydraateille! Siksi hiilihydraateilla on niin suuri osuus juuri tämäntyyppisissä tuotteissa.
Niitä kulutetaan pääasiassa niiden ihmisten toimesta, jotka kamppailevat painonnousun kanssa. Tällaisen kaloripitoisen tuotteen avulla voit lisätä päivittäistä energiansaantia helposti, päästä kalorien ylijäämään helpommin ja siten lihoa helpommin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämä ei ole välttämätöntä painonnousuun, se on ravintolisä eikä jotain, mitä kehomme tarvitsee. Se voi kuitenkin olla kätevä ja taloudellinen lisä päivittäisen ruokavalion lisäksi!
On kuitenkin muitakin syitä gainerin käyttöön kuin halu lihoa. Ne koostuvat, kuten aiemmin mainittiin, pääasiassa proteiinista ja hiilihydraateista. Proteiini optimoi lihasten rakentumista, kun taas hiilihydraatit täyttävät lihasten energiavarastot nopeasti ja kunnolla! Sekä proteiini että hiilihydraatit ovat elintärkeitä ravintoaineita meille ihmisille, ja erityisen tärkeitä sinulle, joka olet fyysisesti aktiivinen ja haluat rakentaa ja/tai ylläpitää lihasmassaa. Niitä voi esimerkiksi ottaa ravitsevana välipalana kovan treenin jälkeen tai aterioiden välissä.
Yksi myytti näistä tyyppisistä lisäravinteista on, että niitä voi ottaa vain voimaharjoittelun jälkeen. Tämä ei pidä paikkaansa! Ne sisältävät pääasiassa hiilihydraatteja ja proteiinia, kaksi ravintoainetta, jotka löytyvät suurimmasta osasta kaikkea mitä syömme ja ovat tärkeitä meille kaikille, riippumatta harjoittelumuodosta. Voit siis sekoittaa juoman sekä kestävyystreenin että voimaharjoituksen jälkeen.
Mitä laktoositon gainer sisältää?
Vaikka eri valmistajat tarjoavat vaihtelevia sisältöjä, ravintoarvot eivät yleensä poikkea merkittävästi. Tyypillinen gainer sisältää noin 400 kaloria annosta kohti, oli se sitten laktoositon tai ei. Suurin osa näistä kaloreista koostuu nopeista hiilihydraateista, yleensä maltodekstriinistä. Yleisintä on, että nämä hiilihydraatit ovat sekoitettu laktoosittoman heraproteiinikonsentraatin (Whey) kanssa, joka on maitoproteiini, joka kantaa suuren osan lihasrakentamisesta. Myös kasviperäisiä vaihtoehtoja kuten soija- ja/tai herne-proteiinia voi esiintyä.
Tyypillinen tuote, valmistajasta riippumatta, sisältää yleensä noin 400 kaloria, joista 60-70 grammaa hiilihydraatteja, 25 grammaa proteiinia ja pienen määrän rasvaa. Kreatiini on myös yleinen ainesosa sen hyvin dokumentoidun suorituskykyä lisäävän vaikutuksen vuoksi.
Mikä on laktoosi-intoleranssi?
Laktoosi-intoleranssi voi usein sekoittua maitoproteiiniallergiaan, vaikka ne ovatkin kaksi täysin erilaista asiaa. Jos olet allerginen maitoproteiinille, et siedä maidon proteiinia ja sinun on siksi jätettävä kaikki maitotuotteet ja maidolla valmistettu ruoka pois ruokavaliostasi. Mutta jos olet laktoosi-intolerantti, sinulla on vain vatsavaivoja, ja ne johtuvat maidon sokerista (laktoosista). Siksi riittää, että rajoitat maitotuotteiden käyttöä ja valitset laktoosittomat vaihtoehdot mahdollisimman usein. Vatsavaivat vaihtelevat paljon henkilöstä toiseen riippuen siitä, kuinka herkkä heidän vatsansa on laktoosille. Kaasun muodostuminen, ripuli ja vatsakivut ovat yleisiä oireita.
Intoleranssi johtuu laktasientsyymien puutteesta ohutsuolessa. Laktaasi on entsyymi, jota tarvitaan laktoosin pilkkomiseen. Laktoosi-intolerantin kehoilla on siis alentunut kyky pilkkoa laktoosia ja tämä aiheuttaa vatsavaivoja.
Gainer laktoosilla vai ilman?
Ennen kaikkea sinun, joka olet laktoosi-intolerantti, tulisi tietenkin valita tuote ilman laktoosia. Mutta myös sinun, joka siedät maitosokeria, tulisi harkita tätä vaihtoehtoa "tavallisen" gainerin sijasta. Monet näistä lisäravinteista on nimittäin rikastettu ruoansulatusentsyymeillä, jotka meidän kaikkien tulisi saada. On esimerkiksi niitä, jotka sisältävät yli 1000 kaloria annosta kohti, ja tämä heraproteiinista (Whey), maitoproteiini-isolaatista, monimutkaisista hiilihydraateista sekä MCT-rasvahapoista kookosöljystä ja omega-3:sta.
Kuinka monta kertaa päivässä gaineria tulisi juoda?
Kysymys siitä, kuinka monta kertaa päivässä tulisi juoda gaineria, on vaikea vastata, koska se riippuu useista tekijöistä. Se riippuu mm. sinusta, painostasi, elämäntyylistäsi, ruokatottumuksistasi, harjoittelutavoitteistasi jne.
Toinen tekijä on tietysti itse tuote. Tänä päivänä on valtava valikoima tällaisia tuotteita, joista jotkut ovat hyvin samankaltaisia sisällön, energiamäärän jne. suhteen, kun taas toiset eroavat toisistaan. On esimerkiksi niitä, jotka sisältävät noin 300-400 kaloria suositeltua annosta kohti, kun taas toiset sisältävät yli 1000 kaloria suositeltua annosta kohti. Kaikissa tuotteissa on myös suositeltu päivittäinen annos. Useimmissa niistä suositellaan 1-2 annosta päivässä, yksi aterioiden välissä ja yksi harjoituksen jälkeen.
Milloin gaineria tulisi ottaa?
Milloin sinun pitäisi ottaa gainerisi vaihtelee myös tavoitteesi mukaan, ym. Mutta yleistä ja suositeltavaa on juoda se heti harjoituksen päätyttyä. Miksi sitten? No, jotta optimoisit palautumisesi maksimissaan, sinun tulisi juoda se 30 minuutin sisällä treenin päättymisestä.
Koska nämä tuotteet sisältävät niin paljon energiaa, ne sisältävät usein melko paljon jauhetta, monesti paljon enemmän kuin perinteisessä proteiinijuomassa
(Whey). Siksi voi joskus tuntua liian raskaalta juoda koko annos heti treenin jälkeen. Mitä voit silloin tehdä, on jakaa annos kahteen osaan ja levittää sitä, jolloin sitä ei ole niin paljon kerralla ja on helpompaa saada alas.
Jos sinulla on korkea energiantarve ja treenaat lihasmassan kasvun tavoitteena, voit ottaa yhden annoksen treenin jälkeen ja toisen myöhemmin päivällä. Tällä tavoin varmistat, että kehosi on aina täynnä sekä hiilihydraatteja että proteiinia.