Mitä ovat hiilihydraatit?
Hiilihydraatit ovat yleinen termi sokerityypeille, tärkkelykselle ja ravintokuiduille. Puhuessamme sokerityypeistä, käsittelemme myös kahta alaluokkaa: monosakkarideja (yksinkertaisia sokerityyppejä) ja disakkarideja (yhdistettyjä sokerityyppejä). Monosakkaridit koostuvat glukoosista ja fruktoosista, ja niitä löytyy monista ruoista ja hedelmistä. Disakkaridit koostuvat sakkaroosista, maltoosista ja maitosokerista (laktoosi). Maltoosia esiintyy harvoin päivittäisessä ruokavaliossa, mutta maitosokeria löytyy kaikista maitotuotteista, ja sakkaroosi koostuu sekä fruktoosista että glukoosista.
Päivittäinen hiilihydraattitarve vaihtelee yksilöllisesti henkilön ja hänen tavoitteidensa mukaan, mutta yleisesti ottaen
hiilihydraattien tulisi muodostaa noin puolet päivittäisestä kalorimäärästä.
Ne osallistuvat kaikkiin kehon metabolisiin prosesseihin energian aineenvaihdunnasta solujen rakentumiseen. Ne ovat pääasiallinen energianlähde ja voidaan jakaa eri tyyppeihin. Erot näiden eri tyyppien välillä ovat niiden kemiallisessa rakenteessa, mikä määrittää, kuinka nopeasti ne hajoavat elimistössä ja siten kuinka nopeasti ne voidaan imeä.
Mikä on parempaa, nopeat vai hitaat hiilihydraatit?
Kun jaamme
hiilihydraatit näihin eri luokkiin, tarkoitamme energian saannin nopeutta. Erot näiden välillä ovat niiden kemiallisessa rakenteessa ja siten myös siinä ajassa, jonka elimistö tarvitsee niiden hajottamiseen ja imeämiseen.
Suurin osa siitä, mitä syömme, hajoaa elimistössä monosakkaridi glukoosiksi. Soluilla ei tarvita näitä hiilihydraatteja juuri nyt, varastoidaan glykogeeninä maksaan ja lihaksiin, ja ne muodostavat myöhemmin suuren osan kehon energiavarastoista.
Hitaiden hiilihydraattien hajoaminen elimistössä on vaikeampaa kuin nopeiden. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ne imeytyvät pidemmän ajan kuin nopeat vastineensa, jotka sen sijaan tarjoavat nopean energian saannin ja siten myös nopeasti nousevan glukoosipitoisuuden veressä. Puhuttaessa glykeemisestä indeksistä (GI), tätä vaikutusta tarkoitetaan, eli miten verensokeri vaikuttaa syödessämme tiettyjä elintarvikkeita.
Korkean GI-arvon omaavat nopeat hiilihydraatit antavat hyvin nopean verensokerivasteen. Vaikka tätä pidetään usein vähemmän hyvänä, siinä on myös etuja, erityisesti liikunnan yhteydessä.
Pääasiassa hitaat hiilihydraatit löytyvät kuiturikkaista elintarvikkeista, ja terveysnäkökulmasta on havaittu, että hiilihydraattien laatu on tärkeämpää kuin määrä. Kuituja ja täysjyvää sisältävä ruokavalio voi vähentää riskiä moniin sairauksiin, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja tietyt syöpämuodot. Ja ei vähiten, näyttöä on nähty painonhallinnan hyödyistä.
Mitkä hiilihydraatit ovat nopeita ja mitkä hitaita?
Yksinkertaisesti sanottuna näiden kahden välillä on ero siinä, että hitaat ovat elimistölle vaikeampia hajottaa kuin nopeat. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ne imeytyvät pidemmän ajan kuin nopeat vastineensa, jotka sen sijaan tarjoavat nopean energian saannin ja siten myös nopeasti nousevan glukoosipitoisuuden veressä. Puhuttaessa glykeemisestä indeksistä (GI), tätä vaikutusta tarkoitetaan, eli miten verensokeri vaikuttaa syödessämme tiettyjä elintarvikkeita. Mutta mitkä ovat nopeita ja mitkä hitaita?
Valkoinen riisi, -jauho ja -pasta, mutta myös karkit, virvoitusjuomat ja peruna ovat kaikki esimerkkejä nopeista. Esimerkkejä hitaista ovat täysjyväleipä, palkokasvit ja täysjyväpasta.
Mitä hyötyä on hitaista hiilihydraateista?
Pääasiassa
hitaita hiilihydraatteja löytyy kuiturikkaista elintarvikkeista, ja terveysnäkökulmasta on havaittu, että hiilihydraattien laatu on tärkeämpää kuin määrä. Tämä kannattaa ottaa huomioon niille, jotka kieltäytyvät lähes refleksimäisesti kaikista
hiilihydraateista vain siksi, että ne on väitetty jollain tavalla huonoiksi. Pikemminkin on niin, että kuituja ja täysjyvää sisältävä ruokavalio voi vähentää riskiä moniin sairauksiin, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja tietyt syöpämuodot. Ja ei vähiten, näyttöä on nähty painonhallinnan hyödyistä.
Lisäksi näiden hiilihydraattien etuihin kuuluu, että elimistömme imee ne paljon pidemmän ajanjakson aikana. Tämä johtaa muun muassa siihen, että pysymme kylläisinä pidempään ja saamme vakaampia verensokeritasoja. Siksi esimerkiksi kaurapuuro on hyvä, täyttävä ja suosittu aamiainen, joka pitää sinut kylläisenä pitkään.
Mitkä ovat hitaimmat hiilihydraatit?
Kaikkein hitain hiilihydraattimme? Ravintokuidut. Ravitsemusterapeutit, tutkijat ja muut aiheen asiantuntijat puhuvat jatkuvasti kuidun merkityksestä - ja täysin syystä. Ravintokuidut, jotka ovat kasvikunnan hiilihydraatteja, kulkeutuvat suoraan paksusuoleen ilman, että ne hajoavat mahalaukun entsyymeillä tai imeytyvät ohutsuolesta, ja ne täyttävät monia erilaisia tehtäviä. Niiden joukossa on muun muassa suoliston ja vatsan terveyden edistäminen, kolesterolin ja elintarvikkeiden glykeemisen indeksin alentaminen ja siten pidemmän kylläisyyden tunne.
Koska ravintokuidut eivät tarjoa energiaa, niitä ei luetella hiilihydraatteina ravintosisältötaulukoissa vaan ne ilmoitetaan erikseen. Aikuisen tulisi saada päivittäin noin 25-35 grammaa ravintokuitua.
Kun otetaan huomioon, että ravintokuidut eivät tarjoa energiaa, niitä ei lasketa hiilihydraatteihin ravintosisältötaulukoissa, mutta ne ilmoitetaan erikseen. Aikuisen tulisi saada päivittäin noin 25-35 grammaa ravintokuitua.
Mitkä hedelmät sisältävät hitaita hiilihydraatteja?
Kun puhumme
elintarvikkeista, jotka sisältävät terveellisiä
hiilihydraatteja, mainitaan ensin täysjyvä, hedelmät ja marjat, ja syy on selvä! Mutta mitkä hedelmät ovat parhaita juuri tässä suhteessa? No, ensinnäkin hedelmät sisältävät suuremman määrän luonnollisia sokerityyppejä ja imeytyvät siten suhteellisen nopeasti elimistöön, mutta sitten on joitain, jotka luokitellaan hitaiksi huolimatta tästä. Esimerkkejä näistä ovat appelsiinit, päärynät, luumut ja persikat. Jos haluat hedelmän, joka antaa sinulle pitkäkestoisen kylläisyyden tunteen, valitse jokin näistä.
Mitkä ovat terveellisimmät hiilihydraatit?
On hyviä ja vähemmän hyviä lähteitä. Katsomalla niiden GI-arvoa (glykeeminen indeksi) voimme nähdä, miten verensokerimme vaikuttaa kun syömme niitä. Esimerkkejä ruoista, joilla on korkea GI-arvo, ovat karkit, jäätelö ja keksit. Kun syömme tällaisia elintarvikkeita, verensokerimme nousee voimakkaasti, ja jonkin ajan kuluttua tunnemme sokerin laskun. Tulemme silloin väsyneiksi ja vähäenergisiksi, ja otamme usein jotain makeaa saadaksemme uudelleen nousun. Näitä verensokerin huippuja ja pohjia ei ole terveellistä tai miellyttävää kokea.
Siksi meidän tulisi välttää liiallista nopeiden hiilihydraattien, korkean GI:n, saantia ja vaihtaa hitaisiin. On tärkeää muistaa, että hiilihydraatit eivät ole vaarallisia, eivätkä ne myöskään tee sinusta lihavaa, se on määrä. Valitse oikeat lähteet ja syö oikea määrä. Joitakin esimerkkejä ravinnon lähteistä, jotka sisältävät runsaasti ravintoaineita, ovat pähkinät, marjat, banaanit, linssit ja täysjyväleipä.
Puhuttaessa terveellisistä ja epäterveellisistä
hiilihydraateista ovat hitaat ne, jotka ovat terveellisimpiä meille. Pääasiassa nämä löytyvät kuiturikkaista elintarvikkeista ja terveysnäkökulmasta on havaittu, että hiilihydraattien laatu on tärkeämpää kuin määrä.
Ravintokuituja ja täysjyvää sisältävä ruokavalio voi vähentää riskiä moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetes ja tietyt syöpämuodot. Ja ei vähiten, näyttöä on nähty painonhallinnan hyödyistä.
Miten saada hitaita hiilihydraatteja?
Hitaita hiilihydraatteja löytyy pääasiassa elintarvikkeista, jotka ovat runsaasti kuituja. Ravinteiden imeytymisen nopeutta arvioitaessa ilmoitetaan GI-arvo.
Elintarvikkeet, joiden arvo on alle 55, luokitellaan hitaiksi.
Nämä saadaan yleensä syömällä hedelmiä ja vihanneksia, täysjyväviljaa sekä papuja ja herneitä. Pähkinät ja siemenet ovat myös alhaisen GI:n omaavia. Siksi varmista, että syöt kuitupitoista ruokavaliota, jossa on paljon vihanneksia ja täysjyväviljatuotteita. Voit esimerkiksi valita tumman riisin vaalean sijasta, marjojen sijasta sokeroitua hilloa ja lisätä papuja, linssejä ja kikherneitä pataasi. Tällä tavoin voit helposti lisätä kuidun saantiasi merkittävästi.