Mikä on kombutša?
Kombutša ei ole uusi juoma, vaikka se ei olekaan ollut meille kovin kauan tunnettu. Juoma on ollut Kiinassa, Japanissa ja Venäjällä jo useiden tuhansien vuosien ajan. Se, mikä tekee juomasta niin erityisen, on sen valmistusprosessi. Se tehdään nimittäin käyneestä teestä. Se tarkoittaa, että teetä käytetään kontrolloidusti käymään herättääkseen hyviä bakteereja, jotka alkavat tuottaa happoa. Ennen fermentointia käytettiin usein säilöntämenetelmänä.
Perusta on siis valmistettu teestä. Teen joukkoon lisätään sienikulttuuri, jota kutsutaan volgaksi tai teesieneksi. Englanniksi sientä kutsutaan nimellä scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast). Juuri tämä kulttuuri tekee juomasta niin ainutlaatuisen ja täynnä terveellisiä bakteereja.
Miksi juoda kombutšaa?
Kombutšaa on tullut erittäin suosittua juoda, eikä suotta. Juoma on täynnä terveellisiä bakteereja. Elävä bakteerikulttuuri, jota kutsutaan myös probiootikaksi, on erittäin hyvä vatsallesi. Fermentoidussa teessä on myös orgaanisia happoja sekä antioksidantteja, vitamiineja ja aminohappoja, jotka vaikuttavat positiivisesti kehoosi ja terveyteesi. Jotkut komutšan sisältämistä hapoista ovat etikkahappo, glukonihappo, glukuronihappo, sitruunahappo ja maitohappo. Kun on kyse vitamiineista, juoma sisältää paljon B-vitamiineja, kuten B1, B2, B6 ja B12. Fermentoidussa teessä on myös C-vitamiinia.
Kombutša voi esimerkiksi auttaa ruoansulatuksessa. Juomalla voi myös olla tulehdusta ehkäisevä vaikutus suolistossa ja positiivinen vaikutus kehon lihasrakenteeseen. Tee voi myös lisätä kehon hyaluronihapon tuotantoa. Se on happo, jota on luonnostaan ihossa. Hyaluronihappo auttaa ihoa sitomaan kosteutta ja pitämään sen terveenä ja kauniina. Kombutšan suuret määrät B-vitamiineja auttavat myös pitämään ihon, hiukset ja kynnet hyvässä kunnossa. Joissakin tutkimuksissa on myös havaittu, että kombutša voi parantaa muistia ja vahvistaa kehon immuunijärjestelmää.
Toinen syy juoda käynyttä teetä on yksinkertaisesti se, että se maistuu hyvältä. Maku on erikoinen, ja jos et ole koskaan juonut kombutšaa, saatat ensin olla hieman yllättynyt. Juoma maistuu happamalta, raikkaalta ja siinä on hieman makeutta. Voisi sanoa, että se maistuu kuin aikuisille suunniteltu virvoitusjuoma. Juoma on erinomainen janojuoma ja sopii hyvin käytettäväksi aterioiden kanssa. Jotkut valitsevat tarjota kombutšaa vaihtoehtona viinille tai kuohuviinille.
Onko kombutša terveellistä?
Kombutša sisältää monia terveellisiä aineita, joita keho tarvitsee ja voi hyvin niistä. Olemme jo nähneet, että juoma on täynnä elävää bakteerikulttuuria ja että siinä on orgaanisia happoja, antioksidantteja, vitamiineja ja aminohappoja, jotka voivat tehdä paljon hyvää kehossasi. Antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja, jotka voivat vahingoittaa soluja ja kudoksia liian suurina määrinä. Hapot voivat auttaa ruoansulatuselimistöä ja vähentää tulehduksia suolistossa. Fermentoidussa teessä olevat vitamiinit voivat myös antaa sinulle enemmän energiaa ja tehdä sinusta virkeämmän. Muut positiiviset vaikutukset, joita kombutšalla voi olla kehoon ja terveyteen, ovat:
Suosituksena on kuitenkin aloittaa varovaisesti ja antaa kehon tottua juomaan. Jos mahasi on herkkä kofeiinille, sokerille ja happamuudelle, sinun on oltava hieman varovainen. Jos kuitenkin juot kahvia tai saat kofeiinia muulla tavalla, syöt jonkin verran makeaa ja happamaa, todennäköisesti selviät myös kombutšasta ja voit hyötyä kaikista juoman positiivisista vaikutuksista kehoon.
Milloin juoda kombutšaa?
Voit juoda fermentoitua teetä milloin tahansa. Saatat valita juoda teetä välipalana tai ottaa kombutšan mukaasi kuntosalille saadaksesi pienen energiapommin treenin jälkeen. Yleisin tapa on ehkä kuitenkin tarjoilla juoma illallisen yhteydessä. Maku on, kuten sanottu, hieman erikoinen, mutta monet arvostavat happamaa ja hieman kuplivaa juomaa. Ensinnäkin aikuiset saattavat arvostaa makua, mutta myös monet lapset ja nuoret pitävät kombutšasta. Voit itse asiassa tarjota kombutšaa mukavana vaihtoehtona alkoholijuomille. Voit myös käyttää fermentoitua teetä smoothieissa ja jäätelöissä.
Aloita pienellä kulauksella tai kahdella ja lisää sitten määrää. Monet pitävät sopivana juoda lasillisen päivässä, kun taas toiset juovat paljon enemmän. Kokeile rohkeasti! Sinun ei kuitenkaan tulisi käyttää liikaa juomaa.
Onko kombutšalla sivuvaikutuksia?
Kombutša on juoma, jonka monet kokevat sekä vahvistavaksi että terveelliseksi. Sillä ei ole varsinaisia sivuvaikutuksia. Kuitenkin fermentoituneen juoman juoman tottumiseen voi mennä hetki. Siksi anna kehollesi mukautumisaika. Kaada vain hieman teetä lasiin ja aloita siitä. Kun kehosi on tottunut juomaan ja sinä olet tottunut sen makuun, voit lisätä määrää.
Kombutša sisältää kofeiinia. Fermentoidussa teessä on paljon vähemmän kofeiinia kuin tavallisessa teessä tai kahvissa, mutta jos olet herkkä kofeiinille, sinun on oltava varovainen kombutšan kanssa. Jotkut fermentoidut juomat on makeutettu lisätäkseen makua. Jos et voi hyvin sokerista ja haluat vähentää sokerin määrää, valitse kombutša, joka ei ole makeutettu. Jos sinulla on diabetes, sinun on oltava myös varovainen. Jos vatsasi turpoaa helposti hiilihapollisista juomista, voit saada saman vaikutuksen kombutšasta.
Kaikki ravintolisät, elintarvikkeet ja juomat tulisi aina nauttia tasapainoisina määrinä. Haittavaikutukset ilmenevät useimmiten, kun jotain käytetään liikaa. Jos olet terve, voit nauttia kombuchasta kohtuullisissa määrin ongelmitta.
On kuitenkin joitain ryhmiä, jotka eivät saa juoda kombuchaa. Koska se on pastöroimaton juoma, joka voi sisältää haitallisia bakteereita, sitä ei tulisi juoda pikkulapsille, raskaana oleville, vanhuksille tai henkilöille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Kysy rohkeasti lääkäriltäsi, jos olet huolissasi ennen kuin kokeilet fermentoitua teetä ensimmäistä kertaa.
Voiko raskaana oleva juoda kombuchaa?
Koska kombucha on pastöroimaton juoma, sinun tulisi välttää sen juomista, jos olet raskaana. Sama pätee imettäessäsi.
Onko kombuchassa alkoholia?
Kombuchassa voi olla alkoholia, koska se on hiivajuoma. Alkoholin määrä on kuitenkin hyvin pieni, paljon vähemmän kuin esimerkiksi kevyessä oluessa. Kombucha ei siis ole juoma, joka aiheuttaa humalatilaa. Jos haluat välttää alkoholia kokonaan, kannattaa kuitenkin lukea juoman sisältö ennen sen ostamista.
Voiko kombuchaa valmistaa itse?
Kyllä, voit itse valmistaa kombuchaa kotona mustasta, vihreästä tai valkoisesta teestä. Se saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta itse fermentoidun teen valmistaminen on täysin mahdollista. On tärkeää, että kaikki astiat ja työkalut puhdistetaan huolellisesti. Desinfioi tai steriloi kaikki pulloja. Voit odottaa, että se kestää muutaman päivän, jossain viiden ja viidentoista päivän välillä, ennen kuin juoma on valmis tarjoiltavaksi.
Valmistusprosessi koostuu useista vaiheista. Mitä pidempi käymisprosessi on, sitä hapokkaampaa makua juomalle tulee. Jos käymisaika on liian lyhyt, juomasta tulee liian makeaa. Jos sen sijaan annat sen käydä liian kauan, saat etikan. Maista kombuchaasi muutaman päivän kuluttua, ja kun juoma saavuttaa tasapainon makeuden ja hapokkuuden välillä, lopeta käyminen.
Voit valita, käytetäänkö kombuchaa yhden vai kahden kerran fermentoituna. Jos käytät sitä kerran, saat hyvän ja hapokkaan juoman. Jos sen sijaan käytät sitä kahdesti, saat hieman hiilihapotettua juomaa. Jos haluat maustaa kombuchaa, tee se toisen käymisprosessin aikana. Muutamia ehdotuksia mausteista ovat:
- inkivääri
- sitruuna
- granaattiomena
- seljankukka
- hunaja
- vadelma
- vihreä tee
- aloe vera.
Käymisen aikana sieni, scoby, toimii yhdessä teenlehtien kanssa. Käymisprosessi tuottaa myös uuden kerroksen sientä. Se muodostuu teen pinnalle ja sillä on hyytelömäinen rakenne. Jokaisen valmistuksen myötä se paksunee entisestään. Voit poistaa joitain sienikerroksia, kun aloitat uuden satsin, tai antaa sen ystävälle, joka on kiinnostunut kombuchasta ja haluaa kokeilla valmistaa fermentoitua juomaa. Voit siis käyttää samaa sientä useita kertoja. Kun se on muuttunut tummanruskeaksi tai mustaksi, se on kuitenkin menettänyt voimansa, ja silloin on aika ostaa uusi. Jos sieni haisee pahalta tai on alkanut homehtua, on myös aika heittää se pois ja aloittaa uudelleen uudella sienellä. Jos et jaksa odottaa valmistaa omaa kombuchaa, voit sen sijaan helposti tilata juoman meiltä, Tillskottsbolagetilta.
Kuinka kauan kombucha säilyy?
Kombucha säilyy pitkään. Jos pidät sen tiiviisti suljetussa pullossa, se säilyy useita viikkoja jääkaapissa. Se kuitenkin muuttuu hapokkaammaksi maultaan mitä pidempään se seisoo. Jos annat kombuchan seisoa liian kauan, siitä tulee lopulta etikkaa. Sitä ei ole niin mukava juoda, mutta sitä voi käyttää mainiosti maustamaan ruokia ja kastikkeita salaatteihin.
Lopuksi - mikä on hypeen liittyvän juoman kombuchan juttu?
Tarvitaan lisää tutkimusta, ennen kuin opimme kaikki juoman positiiviset vaikutukset kehoon. On tärkeää selvittää myös mahdolliset haittavaikutukset fermentoidulla teellä. Jo nyt monet kuitenkin kokevat voivansa paljon paremmin aloitettuaan kombuchan käytön. Heidän immuunijärjestelmänsä saa boostin ja heidän vatsansa toimii paremmin. Kokeile rohkeasti kombuchaa sinäkin! Saat paljon hyödyllisiä aineita ja se on myös herkullista ja virkistävää. Aloita puoli lasia kerrallaan ja lisää määrää, kun kehosi on tottunut fermentoituneeseen juomaan. Mutta kuten aina kaikkien elintarvikkeiden, juomien ja ravintolisien kanssa - älä liioittele kulutusta.