Mikä on liitu ja miten se toimii?
Magnesiumkarbonaatti on luonnollinen mineraali, jota kutsutaan magnesiitiksi. Kun mineraali murskataan, siitä saadaan erittäin hienojakoista jauhetta, jota voidaan levittää käsille saadaksesi merkittävästi paremman pidon ja lisääntyneen otteen voiman. Magnesiumkarbonaatti kuivattaa hikeä käsistäsi, ja kun kosteus haihtuu, saat lisää kitkaa ja todella hyvän pidon. Saat yksinkertaisesti paremman otteen välineestä tai alustasta.
Magnesiumkarbonaattia kutsutaan joskus magnesiumiksi kuntosalilla, ja osa puhuu liidusta, kalkista tai liidusta. Kyseessä on siis sama tuote, oli sitten kyse liidusta, kalkista, liidusta tai magnesiumista. Älä kuitenkaan sekoita tätä magnesiumia sisältäviin ravintolisiin. Joskus kuulee myös sanan talk. Olet ehkä kuullut jonkun kuntosalilla sanovan, että hän aikoo "talkata", mikä tarkoittaa kalkin levittämistä käsiin. Yleisintä on levittää liitu juuri käsiin, mutta sitä voidaan käyttää myös muilla kehon osilla kosteuden vähentämiseksi ja otteen parantamiseksi. Esimerkiksi vuorikiipeilyssä liitua on käytetty pitkään vahvemman ja turvallisemman otteen saamiseksi. Liitua käytetään myös voimistelussa ja tietenkin kuntosalilla. Tässä oppaassa keskitymme erityisesti siihen, miten liitua käytetään kuntosalilla.
Miksi kalkkia käytetään kuntosalilla?
Kun harjoittelet kuntosalilla, huomaat, että otteesi ei aina riitä. Tunnet, että sinulla on lihastehoa, mutta otteesi ei riitä, ja kämmenet hikoilevat. Levittämällä kalkkia käsiisi ennen raskasta nostoa saat vakaamman otteen, ja otteesi tangosta on sekä vahvempi että turvallisempi. Et ole rajoitettu hikisiin käsiin ja voit siksi myös nostaa raskaampia painoja. Siihen on kaksi syytä:
- Tanko tai paino pysyy vakaasti kädessä ja antaa sinulle paremman otteen.
- Liikkeesi aktivoituvat voimakkaammin, kun hermosto havaitsee otteen olevan vakaa. Saat siis voimakkaamman lihasaktivaation ja voit nostaa sekä voimakkaammin että turvallisemmin.
Kalkin käyttö nopeuttaa harjoittelua kuntosalilla. Et ole rajoitettu liukkaaseen otteeseen ja voit haastaa itsesi raskaampiin nostoihin. Kalkki käsissä helpottaa myös painon asettamista takaisin lattialle. Monet kuntosalit eivät salli painon laskemista, vaan sinun on nostettava se koko matkan ylös ja sitten koko matkan alas. Kalkki käsissä helpottaa sekä noston että laskun aikana. Kalkkia käytetään usein muun muassa voimaharjoittelussa ja crossfitissä, esimerkiksi vetoliikkeissä, olympianostoissa, maastavedoissa ja penkkipunnerruksissa.
Mitkä ovat kalkin käytön edut kuntosalilla?
- Kalkki antaa sinulle paremman otteen, koska käsissä ja välineissä ei ole kosteutta, mikä lisää kitkaa.
- Kalkki mahdollistaa enemmän harjoittelua, koska pystyt usein tekemään enemmän toistoja, kun ote on vakaa.
- Kalkki antaa sinulle parempia harjoitustuloksia - enemmän toistoja harjoittelukertaa kohden parantaa lihaskuntoa.
- Kalkki lisää keskittymistä, kun sinun ei tarvitse keskittyä vain otteeseen vaan voit keskittyä koko harjoitukseen.
Milloin kalkkia kannattaa käyttää?
Kalkki käsissä auttaa sinua kaikissa kuntosalin harjoituksissa, kun pidät, työnnät tai nostat jotain painavaa. Monet esimerkiksi käyttävät kalkkia maastavedossa. Maastaveto tarkoittaa tankon nostamista maasta ylös suorassa asennossa suorin jaloin, suorin käsin ja suorin käsivarsin. Maastaveto on klassinen levytankoliike ja voimanoston laji. Raskaat nostot helpottuvat huomattavasti, kun otteesi on hyvä. Tankonostossa levytankolla on tärkeää olla hyvä otteen hallinta. Tankonostoilla käytettävissä olevalla penkillä on myös toinen harjoitus, jossa hyvä ote on tärkeää. Penkillä maatessa makaat selälläsi penkillä ja nostat levytankoa suorilla käsillä. Taivuta sitten kädet ja vie tanko hallitusti alas rintaan päin. Nosta sitten tanko takaisin hallitusti ylös, jotta kädet suoristuvat. Penkillä ollessa haluat todella hyvän otteen, jotta et menetä tankoa.
Myös leuanvedoissa ja käsivarren kohottamisessa on hyvä olla todella vankka ote. Tässä harjoituksessa otat kiinni asennettuun tankoon ja vedät itsesi ylös selän ja käsien avulla, kunnes leuka ylittää tangon. Laske sitten itsesi hallitusti alas. Viimeinen harjoitus, josta puhumme tässä ja jossa on tärkeää vahva ote, on erilaiset harjoitukset kahvakuulalla. Kun heität tätä painavaa välinettä, otteen on oltava niin turvallinen, ettei ole vaaraa, että menetät sen.
Mikä on ero kiinteän ja nestemäisen kalkin välillä?
Voit löytää sekä kiinteää että nestemäistä magnesiumkarbonaattia markkinoilta. Kiinteä kalkki myydään usein jauheena tai lohkoina. Lohko on yksinkertaisesti puristettua magnesiumkarbonaattia. Puhutaan yleisesti magnesium- tai kalkkilohkoista. Lohkot ovat helppoja käyttää. Vedät tai hierot lohkoa käsiisi kunnes saat haluamasi määrän, ja sitten sinulla on parannettu otteen muoto. Jos sinulla on kalkkia jauheena pienessä astiassa tai kulhossa, ota ripaus ja levitä kämmenillesi. Liika kalkki voi vain ravistella pois.
Nestemäinen magnesium sopii hyvin tilanteisiin, joissa halutaan mahdollisimman vähän pölyä. Nestemäisen magnesiumkarbonaatin etu on siis se, ettei se pölise ja värjää kuten kiinteä kalkki voi tehdä. Nestemäinen kalkki, tai liquid chalk, kuten sitä kutsutaan, koostuu magnesiumkarbonaatin, käsidesin ja paakkuuntumisenestoaineen seoksesta. Nestemäistä kalkkia on sekä paksumpina, melkein kuin tahna, että ohuempina versioina. Kun käytät nestemäistä kalkkia, puristat muutaman tipan käsiisi, levität kalkin ja annat sen kuivua hetken. Kun olet tehnyt harjoitukset, pese kalkki helposti pois saippualla ja vedellä. Muista, että nestemäinen magnesium voi kuivattaa käsiäsi, koska se usein sisältää käsidesiä. Välttääksesi kuivia käsiä, voit lopettaa kosteuttavan käsivoiteen levittämisen. Nestemäinen magnesium siis aiheuttaa vähemmän sotkua, mutta monet kokevat, että se ei tarjoa aivan samaa hyvää vaikutusta kuin kiinteä kalkki.
Miksi kalkin käyttö on kielletty joillakin kuntosalilla?
Monet kuntosalit kieltävät kalkin jauhemuodon tai lohkojen käytön, koska se likaantuu ja jättää valkoista pölyä jälkeensä. Kalkki voi myös vahingoittaa kuntosalivarusteita ja tarttua lattioihin ja mattoihin. Jos käyt salilla, jossa kiinteän kalkin käyttö ei ole sallittua, saattaa olla mahdollisuus käyttää nestemäistä magnesiumia sen sijaan. Se täyttää, kuten olemme nähneet, saman tarkoituksen kuin kiinteä kalkki. Kysy yksinkertaisesti saliltasi, miten asia on ennen kalkin ostamista.
Jos salisi kieltää sekä kiinteän että nestemäisen kalkin käytön, toinen vaihtoehto voi olla käyttää kuntosalihanskoja. Kuntosalihanskat on suunniteltu suojaamaan käsiäsi ihon ja kovan ja raskaan harjoitusvälineiden väliseltä kitkalta. Käsineet kädessäsi voit välttää kipeät rakot, känsät ja kovettumat. Kuntosalihanskat auttavat myös saamaan vakaan ja vakaan otteen tangosta, kun olet hikinen.
Mikä on paras käyttää: vetoremmit vai magnesium?
Vetoremmit ja kalkki täyttävät saman tarkoituksen kuntosalilla, nimittäin otteen parantamisen. Vetoremmit ovat pari hihnaa, usein nahasta valmistettuja, jotka kietoudut ranteisiin ja tangon ympärille helpottamaan nostoa. Vetoremmit voivat olla tehokas työkalu voimaharjoittelussa, voimanostossa ja painonnostossa, mutta jos käytät niitä liian usein, et kehitä hyvää otteen voimaa. Käytä siis vetoremmejä välillä, mutta älä liian usein. Vetoremmit voivat auttaa sinua nostamaan raskaampia painoja ja suoriutumaan useammista toistoista. Se voi myös antaa sinulle hyvän tilaisuuden työskennellä tekniikkasi kanssa ja tietenkin suojaa myös käsiäsi rakkoilta, halkeamilta, känsiltä ja paksuiltakin, jotka muuten on helppo saada raskaiden nostojen yhteydessä.
Sinun on kuitenkin myös harjoitettava otteesi voimaa, ja siksi sinun on myös harjoiteltava ilman vetoremmejä, ja silloin kalkki voi olla hyödyllinen apuväline, joka vähentää liukastumisen ja epävakaan otteen riskiä. Kuten aiemmin näimme, kalkki saa myös lihakset aktivoitumaan luonnollisella tavalla ja tämä antaa sinulle ajan mittaan lisääntynyttä lihasvoimaa. Kalkki on usein myös hieman helpompaa käyttää kuin vetoremmit. Toisaalta, toisin kuin vetoremmit, kalkin käyttö on sallittua kilpailutilanteissa.
Kalkin edut ovat siis sen helppo ja suhteellisen halpa käyttö. Saat luonnollisesti vahvemman otteen ja pitkällä aikavälillä paremmat tulokset. Haittapuolena voi olla, että sen käyttö voi olla hieman sotkuista ja likaista sekä että se jättää tahroja kuntosalilaitteisiin ja alustoihin. Vetoremmit puolestaan voivat olla käyttökelpoisia, jos harjoittelet salilla, jossa kalkkia ei saa käyttää. Haittapuolia ovat, että et kehitä otteesi voimaa, et voi käyttää vetoremmejä kilpailuissa, ne voivat olla hieman hankalia käyttää ja niihin voi usein kestää aikaa tottua.
YhteenvetoMagnesiumkarbonaatti kuivattaa hikisiä käsiä ja lisää otteen voimaa. Monet salilla harjoittelevat käyttävät magnesiumkarbonaattia, mutta sitä käytetään myös esimerkiksi voimistelussa ja kiipeilyssä. Kun treenaat voimaa ja käytät magnesiumkarbonaattia, huomaat, että tanko tai kahvat eivät lipsu käsistäsi. Kun pystyt tarttumaan kunnolla, myös lihakset aktivoituvat paremmin, ja voit nostaa sekä raskaampia painoja että suorittaa enemmän toistoja. Magnesiumkarbonaattia on joskus saatavana jauheena ja nestemäisenä ja sitä kutsutaan joskus myös kalkiksi, kriidiksi tai yksinkertaisesti magnesiumiksi.