Mikä on D-vitamiini?
D-vitamiini on rasvaliukoinen provitamiini. Rasvaliukoiset vitamiinit, yksinkertaisesti selitettynä, varastoituvat maksaan "varastoksi", josta niitä voidaan ottaa tarvittaessa, jos vitamiinin puutetta esiintyy. D-vitamiinin tehtävänä elimistössä on ylläpitää terveellisiä kalsiumpitoisuuksia ja toimivaa immuunijärjestelmää.
Kuinka saamme D-vitamiinia? No, voimme saada D-vitamiinia useilla tavoilla, joko ruokavalion kautta tai auringonvalon avulla. Aloitetaan ruokavaliosta! Mitä tulee D-vitamiinin saantiin ruokavaliosta, saamme D2-vitamiinia kasvikunnasta ja D3-vitamiinia eläinkunnasta! Lisäksi voimme tuottaa omaa D-vitamiinia auringon avulla. Tämä prosessi alkaa, kun altistumme auringonvalolle. Molekyyli 7-hydroksikolesteroli, joka sijaitsee ihon yläkerroksissa, imee auringon UVB-säteitä ja muuttaa ne D3-vitamiiniksi. Mutta tämä prosessi ei voi tapahtua ilman ihon altistumista auringonvalolle.
Mitä elintarvikkeita sisältää D-vitamiinia?
Mitä tulee D-vitamiiniin ruoassa, on olemassa muutamia elintarvikkeita, jotka sisältävät huomattavasti enemmän D-vitamiinia kuin toiset. Huipulla ovat muun muassa rasvainen kala kuten silli, makrilli ja lohi, mutta myös kalaöljy. Lisäksi maitotuotteet, margariini, munat, sienet ja liha ovat tärkeitä D-vitamiinin lähteitä.
Mihin D-vitamiini on hyvä?
D-vitamiini on rasvaliukoinen provitamiini, joka on elintärkeä meille ihmisille! D-vitamiinitasojen ja useiden sydänsairauksien sekä osteoporoosin ja infektiotautejen välillä voidaan nähdä selkeä yhteys. Alla on luettelo 5 asiasta, joissa D-vitamiini on hyödyllinen:
- D-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmää
- D-vitamiini vahvistaa luustoa ja hampaita
- D-vitamiini voi vähentää sydänsairauksien riskiä
- D-vitamiini edistää normaalia solujen jakautumista
- D-vitamiini vähentää masennuksen riskiä
Saako D-vitamiinia talvella?
Meillä on kaksi tapaa saada D-vitamiinia; ruokavalion kautta tai auringon säteilyn avulla. Kun 7-hydroksikolesterolimolekyyli, joka sijaitsee ihon yläkerroksissa, imee auringon UVB-säteitä, ne muuttuvat D3-vitamiiniksi. Mutta tämä prosessi ei voi tapahtua ilman ihon altistumista auringonvalolle, ja me kaikki tiedämme, että aurinko ei paista kovin usein talvella... Tämä johtaa siihen, että pohjoismaalaisilla on suurempi riski saada D-vitamiinin puutetta talvella.
Voimmeko saada D-vitamiinia talvella? Kehossamme tuotettu D-vitamiini auringonvalon ansiosta on talvella rajoitettua, mikä tekee ruokavaliosta vielä tärkeämpää! Jos emme varmista, että syömme D-vitamiinipitoisia elintarvikkeita syksy- ja talvikuukausina, on riski saada D-vitamiinivajetta. Tämä on myös syy siihen, miksi monet valitsevat ottaa D-vitamiinilisän juuri tänä vuodenaikana. D-vitamiinilisä voi olla hyvä lisä monipuoliseen ja ravitsevaan ruokavalioon varmistaaksesi D-vitamiinin saannin talvella!
Voiko D-vitamiinia ottaa ympäri vuoden?
Yleisimmät kuukaudet ottaa D-vitamiinilisää ovat tammikuu ja helmikuu, mutta on monia, jotka valitsevat ottaa D-vitamiinilisän ympäri vuoden! Tietysti se on mahdollista. Sinun täytyy saada paljon D-vitamiinia, jotta saat siitä liikaa!
Kuinka paljon D-vitamiinia voi ottaa päivässä?
Kuinka paljon D-vitamiinia sinun pitäisi saada päivässä vaihtelee henkilöstä toiseen ja riippuu muun muassa iästä, ruokailutottumuksista ja siitä, kuinka paljon olet auringossa. Mitä tulee D-vitamiinilisään, selkeitä suosituksia ei ole, mutta suurin osa D-vitamiinilisistä sisältää vähintään 1000% päivittäisestä suositellusta saannista. Esimerkiksi SOLID Nutrition D-vitamiinissa yksi kapseli sisältää 50 µg (1000% DRI:stä). Jos vietät koko päivän kesäauringossa ilman vaatteita, kehosi tuottaa noin 250 µg D-vitamiinia.
Kuten sanottu, useimmat D-vitamiinilisät sisältävät enemmän kuin päivittäinen suositeltu saanti, mutta ei ole mitään vaaraa saada siitä liikaa. Pysy kuitenkin tuotteen suosituksissa!
Miten tietää, että D-vitamiinia puuttuu?
D-vitamiinin puute on yleisimpiä vitamiinipuutoksia Ruotsissa! Tämä johtuu siitä, että aurinko paistaa usein poissaolollaan täällä, ja altistumisemme auringolle on siten hyvin rajoitettua, etenkin talvella. Mutta D-vitamiinin puute voi esimerkiksi johtua myös huonosta ruokavaliosta tai häiriintyneestä imeytymisestä vatsassa ja suolistossa. Myös ne, jotka vaikeuksien vuoksi eivät pääse ulos eri syistä, ovat suuremmassa vaarassa saada D-vitamiinin puutetta.
Tietää, onko sinulla D-vitamiinin puutos, voi olla vaikeaa, koska oireet vaihtelevat usein henkilöstä toiseen ja voivat myös olla oireita muista puutoksista tai ongelmista. Voit olla D-vitamiinin puutteessa huomaamatta sitä, mutta on myös yleistä tuntea itsesi väsyneeksi, kokea luukipua, keskittymisvaikeuksia ja heikentyä lihaksissa.
On myös joitain riskiryhmiä, jotka ovat suuremmassa vaarassa saada D-vitamiinin puutetta ja siksi voivat tarvita lisäravinteita, ympäri vuoden! Tähän riskiryhmään kuuluvat muun muassa:
- Henkilöt, jotka eri syistä harvoin altistuvat auringolle tai peittävät suurimman osan ihostaan vaatteilla
- Raskaana olevat (jotka eivät syö D-vitamiinipitoisia elintarvikkeita)
- Lapset (jotka eivät syö D-vitamiinilisää)
- Henkilöt, joilla on tumma ihonväri
Jos kuulut riskiryhmään, suositellaan, että käyt lääkärissä verikokeeseen ja tarvittaessa saat D-vitamiinilisää.
Mihin D-vitamiinin puute voi johtaa?
Kuten sanottu, joskus on vaikea tietää, onko sinulla D-vitamiinin puutos vai ei, mutta jos epäilet D-vitamiinin puutosta, sinun pitäisi tarkistaa se niin pian kuin mahdollista, jotta voit korjata sen välittömästi! Teet tämän lääkärin verikokeella.
Syy siihen, että on tärkeää saada riittävästi D-vitamiinia ja ottaa yhteyttä lääkäriin heti, kun epäilet vitamiinin puutosta, johtuu siitä, että sen kanssa voi olla vaarallista kulkea liian kauan. D-vitamiinin voimakas puutos johtaa nimittäin myös kalsiumin ja fosforin puutteeseen, joka voi aiheuttaa muun muassa lihasten heikkoutta, masennusta ja jäykkyyttä. Vakavammissa tapauksissa D-vitamiinin puute voi myös heikentää luustoa. Itse asiassa D-vitamiinin puute on yksi yleisimmistä syistä osteoporoosiin aikuisilla.
Ei siinä vielä kaikki, tutkimukset osoittavat myös, että D-vitamiinin puutos voi edistää useita eri syöpämuotoja ja joukon muita sairauksia, kuten MS-tautia ja diabetes.
Mikä D-vitamiini on paras?
Tänään markkinoilla on valtava valikoima D-vitamiinilisäravinteita, ja monille on vaikeaa tietää, mitä tuotetta valita. On tärkeää muistaa, että D-vitamiinin tarvitsemasi annos voi poiketa esimerkiksi siitä, mitä äitisi, ystäväsi tai isoäitisi tarvitsee. Me kaikki olemme erilaisia! Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitset, riippuu muun muassa ruokavaliostasi, altistumisesta auringolle jne. Elintarvikkeiden turvallisuusviraston suositukset eroavat esimerkiksi lasten ja aikuisten välillä, ihmisistä, jotka syövät rikastettuja elintarvikkeita tai eivät, ihmisistä, jotka ovat enemmän tai vähemmän auringossa jne.
Esimerkiksi kaikkien alle 2-vuotiaiden lasten suositellaan saavan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, kun taas kaikkien yli 75-vuotiaiden suositellaan saavan 20 mg. Kaikkien D-vitamiinin päivittäistä saantia koskevat suositukset ovat 10–20 mikrogrammaa.
D-vitamiinilisät ovat saatavilla sekä kapseli- että jauhemuodossa, ja D-vitamiinin määrä on usein noin 50–100 µg per kapseli/tabletti/annos. Suosittu D-vitamiinilisä on esimerkiksi SOLID Nutritionin D-vitamiini, joka sisältää 50 µg per kapseli (1000% päivittäisestä suositellusta saannista). Toinen suosittu D-vitamiinilisä on Holistic D3-vitamiini 5000 IU, joka sisältää peräti 125 µg kapselia kohden (2500% päivittäisestä suositellusta saannista).
Mikä on ero D:n ja D3:n välillä?
Ei ole harvinaista törmätä sekä D-vitamiiniin että D3-vitamiiniin, kun luet tai puhut D-vitamiinilisistä, mutta mikä ero niillä oikeastaan on? No, D-vitamiini on yleisnimi kaikille D-vitamiineille, eli sekä D2-vitamiinille että D3-vitamiinille. Erotus D2-vitamiinin ja D3-vitamiinin välillä on se, että D2 tulee kasvikunnasta ja on siis kasviperäinen, kun taas D3 tulee eläinkunnasta ja on siten eläinperäinen. Aurinko tuottaa myös D3-vitamiinia! Ravintolisät, jotka on nimetty "D-vitamiiniksi", sisältävät yleensä suurimmaksi osaksi D3-vitamiinia!