Mikä on rohdosruusu?
Rohdosruusu kuuluu rasvakasvien sukuun ja sitä löytyy pääasiassa Pohjois-Euroopasta, Pohjois-Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Rohtosruusulla on pitkä historia, osittain ruokana mutta myös lääkekasvina. Jo varhain, vuonna 1755, Carl von Linné kuvasi rohdosruusun parantavana luonnonlääkkeenä ja tuolloin tiedettiin, että se ei ollut vain C-vitamiinipitoinen, vaan myös antoi energiaa, piti sinut terveenä pidempään ja lievitti päänsärkyä.
Lisäksi rohdosruusu kuuluu rasvakasvien sukuun, se kuuluu myös adaptogeenien ryhmään. Adaptogeenit koostuvat kasveista, jotka kaikki väitetään voivan auttaa sinua esimerkiksi väsymyksessä ja lisääntyneessä henkisessä suorituskyvyssä. Adaptogeenit eivät ole riippuvuutta aiheuttavia ja lisäksi ne vaikuttavat nopeasti! Sana adaptogeeni tulee englannin sanasta "adapt", suomeksi "sopeutua". Tämä johtuu siitä, että adaptogeenit voivat auttaa kehoa sopeutumaan fyysisiin tai henkisiin stressaaviin tilanteisiin ja jaksoihin. Rohtosruusun lisäksi löydämme myös Ashwagandhaa ja Schisandraa.
Mitä hyvää rohdosruusussa on?
Rohdosruusua on tutkittu useissa tutkimuksissa ja sitä tutkitaan edelleen. Tehdyt tutkimukset ovat muun muassa osoittaneet, että rohdosruusu voi antaa lisää energiaa, vähentää väsymystä, lisätä henkistä suorituskykyä, vaikuttaa positiivisesti kehon hormonitasapainoon ja toimia rauhoittavasti. Alla on joitain kaikista positiivisista vaikutuksista, joita rohdosruusu voi aiheuttaa:
- Vähentää huolta, ahdistusta ja stressiä
- Voi lisätä seksuaalista halukkuutta
- Lisää hedelmällisyyttä
- Lisää kestävyyttä
- Suojaa fyysiseltä ja henkiseltä stressiltä
- Vähentää väsymystä
- Normalisoi verenpainetta ja verensokeria
- Toimii tulehdusta ehkäisevästi
Lisäksi jotain muuta hyvää rohdosruusussa, kaikkien positiivisten vaikutusten lisäksi, on että se vaikuttaa nopeasti! Jo 30–45 minuutin kuluttua voit tuntea vaikutuksen. Tämä on erilainen kuin monilla muilla lisäravinteilla ja etenkin adaptogeeneilla, joita tarvitaan päivittäinen käyttö pidemmän aikaa ennen kuin vaikutus tulee havaittavaksi.
Jotain muuta hyvää rohdosruusussa on, että sen vaikutuksista ei ole havaittu sivuvaikutuksia tehdyissä tutkimuksissa. Tämän vuoksi voi olla kannattavaa kokeilla rohdosruusua nähdäksesi, toimiiko se juuri sinulle! Jos ei muuta, se voi aiheuttaa positiivisia lumelääkevaikutuksia ilman sivuvaikutuksia.
Antaako rohdosruusu lisää kestävyyttä ja palautumista?
Kun on kyse rohdosruusun vaikutuksesta fyysiseen suorituskykyyn, myös siitä on tehty useita tutkimuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet muun muassa, että päivittäinen rohdosruusun käyttö voi antaa lisää fyysistä sopeutumiskykyä rasitustasoihin ja vähentää lihasten vähäisempää rasitusta erittäin kovassa harjoittelussa. Joten voiko rohdosruusu antaa lisää kestävyyttä? Vastaus on kyllä!
Koska rohdosruusu ei ole doping-luokassa ja sillä on nämä positiiviset vaikutukset sekä suorituskykyyn että palautumiseen, se on yleinen lisäys niin kilpailevien urheilijoiden kuin kuntoilijoidenkin keskuudessa. Mutta aivan kuten on tutkimuksia, jotka osoittavat rohdosruusun positiivisen vaikutuksen suorituskykyyn, kestävyyteen ja palautumiseen, on myös tutkimuksia, jotka osoittavat, ettei rohdosruusulla ole juurikaan vaikutusta. Mutta koska juurikaan ei ole sivuvaikutuksia eikä doping-luokitusta, se on suosittu lisäys niin kilpailevien urheilijoiden kuin kuntoilijoidenkin keskuudessa.
Mikä rohdosruusu on paras?
Markkinoilla on useita erilaisia rohdosruusuvalmisteita (rohdosruusu-uutetta) ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Yksi suosituimmista, laadukkaimmista ja edullisimmista rohdosruusuvalmisteista on RHODIOLA ROSEA SOLID Nutritionilta. RHODIOLA ROSEA sisältää peräti 400 mg rohdosruusu-uutetta kapselia kohti ja se on lisäksi vahvistettu 1 mg pantoteenihappoa kapselia kohti. Kapselit ovat vegaanisia ja tuote valmistetaan myös Ruotsissa! SOLID Nutrition RHODIOLA ROSEA löytyy TÄÄLTÄ.
Useita rohdosruusuvalmisteita on vahvistettu pantoteenihapolla. Tämä johtuu siitä, että pantoteenihappo (B5-vitamiini) voi auttaa lisäämään henkistä suorituskykyä ja siksi se sopii erittäin hyvin yhteen rohdosruusun kanssa!
Kuinka kauan kestää, ennen kuin rohdosruusu alkaa vaikuttaa?
Yksi suurimmista eduista adaptogeenisessa rohdosruusussa on, että se vaikuttaa hyvin nopeasti kehossa! Jo niinkin vähän kuin 45 minuutin kuluttua voit tuntea uutteen vaikutuksen, ja se kestää melko kauan! Joillakin voi kestää kauemmin kuin niin kauan, että vaikutus tuntuu, mikä ei koske vain rohdosruusua vaan myös monia muita luonnonlääkkeitä.
Kuinka kauan voi käyttää rohdosruusua?
Koska rohdosruusu voi vaikuttaa jo 45 minuutin kuluttua, voit valita otatko rohdosruusua kertaluonteisesti vai pidemmän ajan, säännöllisesti, riippuen siitä, miten voit, millainen arkesi on ja mitä haluat saavuttaa lisäravinteella. Saatat esimerkiksi haluta vahvistaa henkistä suorituskykyäsi ottamalla annoksen rohdosruusua ennen pitkää tenttiä tai tärkeää työtä. Tai ehkä haluat parantaa fyysistä suorituskykyäsi ja lisätä kestävyyttäsi ottamalla annoksen rohdosruusua ennen treenitilaisuutta. Milloin tahansa haluat maksimoida keskittymiskykysi, stressinsietokykysi ja energiasi, voit ottaa rohdosruusua. Energia kestää muutaman tunnin ja sitä voidaan verrata kupilliseen kahvia, erona on se, että rohdosruusu ei sisällä keskushermostoa stimuloivia aineita ja siksi sitä voi ottaa myös lähellä nukkumaanmenoaikaa, toisin kuin kofeiinia.
Haluatko sen sijaan, että piristävä vaikutus kestää pidempään, voit ottaa rohdosruusua joka päivä, rajoitetun ajan! Ottamalla rohdosruusua joka päivä useita päiviä peräkkäin voit hyötyä merkittävästi suorituskyvystäsi ja myös immuniteettisi voi saada positiivisia vaikutuksia. Toisin sanoen; jos haluat saada pitkäaikaisen vaikutuksen, joka auttaa sinua suoriutumaan paremmin, lisäämään energiasi ja vähentämään stressiä, sinun tulisi ottaa rohdosruusua usean päivän ajan, kun taas jos haluat lyhytaikaisemman vaikutuksen, yksi annos päivässä riittää!
Kysymys siitä, kuinka kauan voi ottaa rohdosruusua enintään, on vaikea vastata, koska se voi olla hyvin yksilöllistä. Mutta yleisesti ottaen yrttien kanssa tulisi vaihdella yrttiä aika ajoin eikä käyttää esimerkiksi rohdosruusua liian pitkiä aikoja. Jos olet ottanut rohdosruusua muutaman kuukauden ajan, voi olla viisasta vaihtaa esimerkiksi rohdosruusu ashwagandhan kaltaiseen yrttiin ja adaptogeeniin jonkin aikaa, ja sitten ehkä aloittaa rohdosruusun käyttö uudelleen. Ota esimerkiksi rohdosruusua aikana, jolloin henkinen ja ehkä myös fyysinen ponnistus on suurempi kuin normaalisti!
Voiko rohdosruusua ottaa raskauden aikana?
Kun kyse on luonnonlääkkeistä, joihin rohdosruusu kuuluu, suositellaan yleensä olemaan varovainen käytön suhteen raskauden aikana. Rosenrotta ei tulisi ottaa raskauden aikana, mutta se voi sen sijaan lisätä mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi. Yleistä kohdun omaavien naisten keskuudessa on ottaa rohdosruusua kuukautisten ja ovulaation välisenä aikana ja sitten pitää tauko.
Toimiiko rohdosruusu masennusta ja uupumusta vastaan?
Useat rohdosruusuun tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että rohdosruusu auttaa uupumuksen hoidossa. Esimerkiksi Ruotsin Uppsalan yliopistossa tehtiin tutkimus, joka osoitti myönteisiä tuloksia voimattomuuden vähenemisen suhteen. Tutkimuksessa oli mukana 60 potilasta, joilla kaikilla oli uupumuksen oireita. Toinen ryhmä otti 576 mg rohdosruusu-uutetta päivittäin ja toinen ryhmä otti lumelääkettä. Tulokset osoittivat, että ryhmä, joka otti rohdosruusua päivittäin, oli kuukauden kuluttua huomattavasti pirteämpi ja sai myös paljon parempia tuloksia.
Se, että lisäravinteet rohdosruusu voivat olla hyödyllisiä niille, jotka kärsivät uupumuksesta, stressistä tai vastaavista, on todistettu. Mutta jos kärsit masennuksesta, sinun ei tulisi itse lääkitä rohdosruusulla tai vastaavilla luonnonlääkkeillä. Lisäravinteet rohdosruusu eivät voi eikä niiden pitäisi korvata masennustiloille erityisesti kehitettyjä lääkkeitä. Kysy aina neuvoa lääkäriltäsi ennen kuin aloitat rohdosruusun käytön.
Onko rohdosruusulla sivuvaikutuksia?
Kuten aiemmin mainittiin, rohdosruusu-uutteeseen on tehty useita tutkimuksia ja enemmistö tutkijoista ja tutkimuksista on yhtä mieltä siitä, ettei rohdosruusulla ole sivuvaikutuksia tai haittavaikutuksia. Mutta kuten kaikkien lisäravinteiden kohdalla, kaikki reagoivat eri tavalla rohdosruusuun, aivan kuten eri aikaan vaaditaan ennen kuin haluttu vaikutus tuntuu.
Kuinka rohdosruusu vaikuttaa hedelmällisyyteen?
On olemassa useita tutkimuksia ja raportteja, jotka osoittavat, että rohdosruusu voi edistää lisääntymiskykyä ja siten lisätä mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi. Monet naiset, jotka ottavat rohdosruusua tarkoituksenaan lisätä hedelmällisyyttään, ottavat rohdosruusua kuukautiskierron ja ovulaation välillä ja sitten pitävät tauon. On tärkeää muistaa, että rohdosruusua ei suositella otettavaksi raskauden aikana, vain ennen sitä.